羽田空港第1ターミナルの出発ロビーに面した和食専門店「Hitoshinaya(ひとしなや)」は、本格的な日本食を短時間に味わえる空港型の飲食店として計画された。“こだわりの一品”を、空港で提供するというこれまでにない試みであり、この思想が伝わる店舗構成、店名までを考案した。
この店舗は、三つの専門店が一つの飲食店を構成するという特殊な形態。三つの専門店が互いに機能を補完し合い、連なることで相乗効果のある店構えとなる必要があった。大勢の旅客者が行き交うロビーに対して、店舗ファサードをセットバックさせ、軒下空間のような中間領域を設けた。“間”は、旅客者を引き寄せる効果がある。三つの切妻屋根が連なる佇まいは、長屋のような様相を生み出している。
店内はカウンター席のみで構成されている。店舗間はガラスによって区切られており、隣り合う店舗が見渡せ、店舗間で活気を共有できる。また専門店ならではの、純粋な香りを楽しむための効果も隠されている。独立した専門店でありながら多様な効果を補完し合い、単独店やフードコートとも異なる空港型の新しい飲食店の提案となった。(松井 亮)
「Hitoshinaya」
所在地:東京都大田区羽田空港3-3-2 第1ターミナル2階 北ウィング
オープン:2014年7月18日
設計:松井亮建築都市設計事務所
床面積:235.5㎡
客席数:51席
Photo:阿野太一
We planned the store specializing in authentic Japanese cuisine “Hitoshinaya” on the departure lobby of the Haneda Airport terminal 1. Thinking to provide “special one dish”, we suggested from the restaurant name to the interior design because they needed to integrate the one aggregation themselves.
“Hitoshinaya” is the unique constitution which one restaurant formed of three specialties. It was required the space constitution that the rationality complemented functions each other. By setting back the facade for the departure lobby where a large number of passengers come and go, we sited the buffer area such as the under the eaves space. It is more effective to attract passengers to the restaurant in the appropriate “Ma”, space in Japanese. Three banded gabled roofs look like an aspect of “Nagaya”, Japanese traditional row house.
This restaurant consists only with the counter seats and guests can look around whole restaurant through the glass. It is a hidden invisible effect to enjoy the pure flavor only in the specialty store with sharing the vigor of the store next to each other. While each is an independent restaurant, “Hitoshinaya” complements a variety of functions and lets it fuse as one aggregation. It is the approach that “Hitoshinaya” becomes one of the newer prototype restaurants of the airport in a different way from stand-alone restaurants or food courts. (Ryo Matsui/Ryo Matsui Arhitects Inc.)
【Hitoshinaya】
Location:North Wing 2F, Terminal1 3-3-2 Haneda Airport Ohta-ku, Tokyo
Open:Jul. 18st, 2014
Designer:Ryo Matsui Arhitects Inc.
Floor area:235.5㎡
Capacity:51 seats
Photo:Daici Ano
Hitoshinaya
https://www.tokyo-airport-bldg.co.jp/shops_and_restaurants/store/404/
Ryo Matsui Arhitects Inc.
http://www.matsui-architects.com/
Daici Ano
http://www.fwdinc.jp/