花菖蒲

花菖蒲は中国・深圳中心部に位置する会員制ゴルフクラブ内にある高級日本料理店です。本物志向が強く、外国人に分かりやすくデフォルメされたデザインではなく、よりリアルに日本を感じられるデザインが求められました。それを実現するため、プロジェクトは地元の職人達への日本建築のレクチャーから始まりました。店内は五感で日本を感じられるように、畳敷きの旅館スタイルを採用。アプローチは、ワインセラーに見立てた日本酒セラーがお客様を迎えます。更に、個室に向かう間にも、食のプレゼンテーションを楽しめるようデザイン。エントランスには、寿司カウンターと炉端カウンター、廊下中央には、点てたお茶を提供するティーカウンターを配しました。四季をテーマにした四つの個室と大きな二つのVIP個室からは、それぞれ異なる設えの日本庭園を望み、旅館の離れのようなプライベートな空間を表現しました。また、VIP専用の寿司カウンターでは、シェフズテーブルの感覚で、目の前で職人が寿司を握る姿を楽しめます。樹齢約200年の木曽檜カウンターや琉球畳、手漉き和紙などの素材、装飾品、食器に至るまで本物にこだわり、クライアントと共に日本で探した物を輸入しました。加えて、花菖蒲の花びらや葉をイメージしたグラフィックが家具や建具など空間の中にちりばめられ、華やかさを与えます。今後は日本の文化を伝える場として、茶道や花道、伝統工芸、伝統芸能などのイベントを行う予定です。花菖蒲を通して日本の伝統文化を身近に感じ、海外の方が日本を訪れるきっかけとなることを願っています。(須藤雅志/INVI

 

「花菖蒲」
所在地:中華人民共和国深圳市南山区沙河東路1号 沙河ゴルフクラブ1階
オープン:2018年9月
設計:INVI 須藤雅志 齋藤 健
グラフィックデザイン:uNdercurrent 田中麻子
床面積:560㎡(うち厨房80㎡)
客席数:56席
Photo:Simon ZHAO

 

Hanashobu is a high-end Japanese restaurant in the center of Shenzhen, China. We were tasked with designing it authentically, so that users could feel as if they were in Japan, not as something stereotypical that might be easier for non-Japanese to grasp. To achieve this, we started the project with a lecture to the local craftsmen about Japanese architecture.
We chose to use tatami mats for the floors, a la the traditional Japanese hotel “ryokan,” so that customers could feel Japan with their five senses. A “sake cellar” mimicking a wine cellar welcomes customers in the approach. We also designed the space so that customers can enjoy the presentation of dishes as they approach the private rooms. A sushi counter and a robata grill counter are placed in the entrance area, while a tea counter serving fresh maccha tea is located in the center of the hallway. The four private rooms are themed on each of the four seasons. Customers in each of the two large VIP rooms, can enjoy a view of Japanese gardens of different design. These aspects give the spaces the privacy of a special room separated from the main facilities, such as those at ryokan. The VIP-only sushi counter feels like a chef’s table as professionals prepare sushi right in front of you. With our client, we carefully selected the materials, including 200-year-old Kiso hinoki wood counter, Ryukyu Tatami, and handmade Japanese paper, in addition to the decorations and dishware so that they are all authentic and imported them from Japan. We also spread furniture and fixtures with graphics inspired by the petals and leaves of hana shoubu (Japanese iris) through out the area, giving it a sense of flower-like elegance. The space will hold events that share Japanese culture, such as tea ceremony, flower arranging, traditional handicrafts, and traditional arts. We hope that Hana Shoubu will provide a space for visitors experience Japan’s traditional culture themselves, and interest them in visiting the country. (Masashi Sudo / INVI)

 

【Hanashobu】
Address:Sand River Golf Club 1F, 1 Sha He Dong Lu, Nanshan Qu, Shenzhen, China
Open:September, 2018
Design:INVI Masashi Sudo Takeshi Saito
Graphic Design:uNdercurrent Asako Tanaka
Floor area:560㎡ (including 80㎡ kitchen area)
Capacity:56 seats
Photo:Simon ZHAO

 

花菖蒲是一家位于深圳市中心会员制高尔夫俱乐部会所内的高档日本餐厅。业主希望这是一个贴近真实日本的设计,而不是一个容易被外国人接受而变形的设计。为了实现这一点,该项目从对当地施工方及工匠们讲授日本建筑开始。
我们采用日式旅馆榻榻米风格,让客人可以用五感来感受日本。我们设计了一个类似红酒窖的日本酒窖于玄关过道来欢迎客人。此外,它也是前往私人包间前的一个美食的设计点缀。在入口处,有一个寿司吧台和一个炉边烧柜台,在走廊的中央,还有一个提供茶的吧台。有四间以四季为主题的私人包间和两间大型贵宾包间,每间都拥有不同的日式庭园设计,象征日式旅馆贵宾房一样的私人空间。此外,在仅限VIP贵宾享用的寿司吧台,客人可以享受寿司师傅在眼前握寿司的临场感。为了致力于使用日本原汁原味的材料,例如树龄约200年的木曾桧吧台、琉球的榻榻米垫、手工制作的日本纸、以及装饰品和餐具等,我们与业主共同从日本搜寻各种建材并进口到中国。加上以花菖蒲的花瓣和叶子为图像设计,在家具及门片等空间中达到花瓣飞舞散落的华丽效果。
作为传播日本文化的地方,未来我们计划举办茶道、插花、传统工艺和传统艺术等活动。也希望透过“花菖蒲”让客人认识日本传统文化,变成外国人来访日本的一个契机。(须藤雅志/INVI

 

【花菖蒲】
地址:中国深圳市南山区沙河东路1号 沙河高尔夫俱乐部1F
开业:2018年9月
设计:INVI 须藤雅志 齐藤 健
图像设计:uNdercurrent 田中麻子
实用面积:560㎡(內厨房80㎡)
席位数:56席
摄影:Simon ZHAO

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